২৮ ডিচেম্বৰ,২০২৪- চাহ-কফিয়ে হ্ৰাস কৰে কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা!
সমগ্ৰ বিশ্বতে ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে কৰ্কট ৰোগ। এই ৰোগ সন্দৰ্ভত অবিৰতভাৱে গৱেষণা চলি আছে। এই সন্দৰ্ভত কৰা এক গৱেষণাত কোৱা হৈছে যে চাহ বা কফি খালে মূৰ, ডিঙি, মুখ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। কেন্সাৰ জাৰ্নেলত প্ৰকাশিত গৱেষণাৰ মতে প্ৰতিদিনে তিনি-চাৰি কাপ কফি খালে মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা ১৭ শতাংশ হ্ৰাস পায়, আনহাতে একাপ চাহ খালে ৯ শতাংশ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
গৱেষণাত দেখা গৈছে যে কফি আৰু চাহত থকা কেফেইনৰ দৰে জৈৱ সক্ৰিয় যৌগসমূহৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী ‘এন্টিঅক্সিডেন্ট’ গুণ থাকে যিয়ে ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। শেহতীয়াকৈ কৰা এক অধ্যয়নতো কোৱা হৈছে যে সীমিত পৰিমাণত কফি খালে সুস্থ জীৱন যাপন কৰিব পৰা যায়। আমেৰিকাৰ ইউটা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ স্কুল অৱ মেডিচিনত কৰ্মৰত ইউয়ান-চিন এমি লীয়ে কয় যে কফি আৰু চাহ সেৱন কৰিলে কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। এই অধ্যয়নৰ বাবে গৱেষকসকলে মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগত আক্ৰান্ত প্ৰায় ৯৫৫০ জন আৰু কৰ্কট ৰোগ নথকা প্ৰায় ১৫৮০০ ৰোগীক লৈ ১৪টা অধ্যয়নৰ তথ্য বিশ্লেষণ কৰে। দৈনিক চাৰি কাপতকৈ অধিক কেফেইনযুক্ত কফি খোৱা লোকসকলৰ মূৰ আৰু ডিঙিৰ কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা মদ্যপান নকৰা লোকৰ তুলনাত ১৭ শতাংশ কম হোৱা দেখা গৈছে। ইয়াৰ উপৰিও মুখৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা ৩০ শতাংশ কম আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা ২২ শতাংশ কম হোৱা দেখা গৈছে।
ইয়াৰ বাহিৰেও তিনিৰ পৰা চাৰিকাপ কেফেইনযুক্ত কফি খালে হাইপ’ফেৰিঞ্জিয়াল কেন্সাৰ (ডিঙিৰ তলৰ অংশত হোৱা এক প্ৰকাৰৰ কেন্সাৰ)ৰ সম্ভাৱনা ৪১ শতাংশ হ্ৰাস পায়। আনহাতে, কেফেইনবিহীন কফি খালে ‘মুখগহ্বৰৰ কৰ্কট’ ৰোগৰ সম্ভাৱনা ২৫ শতাংশ হ্ৰাস পায়। চাহ একাপ খালে মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা ৯ শতাংশ আৰু হাইপ’ফেৰিংছৰ সম্ভাৱনা ২৭ শতাংশ হ্ৰাস পায়। কিন্তু দিনটোত একাপতকৈ অধিক চাহ খালে লেৰিংছ কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা ৩৮ শতাংশ বৃদ্ধি পায়।
গৱেষকসকলে এইটোও কয় যে তেওঁলোকে বিশ্লেষণ কৰা অধ্যয়নসমূহ মূলতঃ উত্তৰ আমেৰিকা আৰু ইউৰোপৰ আছিল, গতিকে ইয়াৰ ফলাফল আন জনসংখ্যাৰ বাবে একে নহ’বও পাৰে, কিয়নো দক্ষিণ আমেৰিকা, আফ্ৰিকা আৰু এছিয়াত কফি আৰু চাহ খোৱাৰ অভ্যাস বেলেগ বেলেগ।