২৩ জানুৱাৰী ২০২৫- উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাত ভুগিছে নেকি? ভুলতো নাখাব এইসমূহ খাদ্য
বৰ্তমান সময়ত উচ্চ ৰক্তচাপত আক্ৰান্ত ৰোগীৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। বেয়া জীৱনশৈলী আৰু ভাৰসাম্যহীন খাদ্যৰ বাবে এই সমস্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাত ভোগা ৰোগীয়ে খাদ্যাভ্যাসৰ বিশেষ যত্ন ল’ব লাগে। অন্যথা ইয়াৰ ফলত বহুতো ৰোগ হব পাৰে। উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ দৰে বৃক্ক সম্পৰ্কীয় ৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ আশংকা বৃদ্ধি পায়। উচ্চ ৰক্তচাপ থকা লোকসকল প্ৰায়ে ঔষধৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ পৰে। কিন্তু ভাল জীৱনশৈলী আৰু সঠিক খাদ্যাভ্যাসৰ জৰিয়তেও উচ্চ ৰক্তচাপক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি। এনে পৰিস্থিতিত ৰোগীয়ে কি খাব লাগে আৰু কি খাব নালাগে সেই কথা জনাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে।
উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাত ভোগা ৰোগীয়ে কিছুমান বস্তু খাব নালাগে। যদি মানুহে তলত উল্লেখ কৰা খাদ্যবোৰ খায় তেনেহলে তেওঁলোকৰ উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ আশংকা থাকে-
অত্যধিক নিমখ সেৱন কৰা
উচ্চ ৰক্তচাপ থকা ৰোগীয়ে বেছিকৈ নিমখ খাব নালাগে। উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে নিমখ বিপজ্জনক। নিমখত ছডিয়ামৰ পৰিমাণ বেছি থাকে, যাৰ ফলত ৰক্তচাপ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়। সেয়েহে ৰোগীয়ে অতিৰিক্ত নিমখ পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
চেনি আৰু মিঠাই
উচ্চ ৰক্তচাপত ভোগা ৰোগীয়ে মিঠাই খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। মিঠাইৰ বাবে চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাবলৈ আৰম্ভ কৰে। যাৰ বাবে আপোনাৰ ওজন বৃদ্ধি পায় আৰু ই হৃদযন্ত্ৰৰ ওপৰত অধিক বোজা জাপি দিয়ে।
চাহ আৰু কফি
চাহ আৰু কফিত কেফেইন প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। কেফেইনে ৰক্তচাপ বৃদ্ধি কৰে। সেয়েহে দিনটোত ২ কাপ চাহ বা ১ কাপ কফি খাব লাগে। ইয়াতকৈ অধিক সেৱন কৰিলে বিপদ বৃদ্ধি পাব পাৰে।
উচ্চ ৰক্তচাপত কি খাব লাগে?
আজি দুৰ্বল জীৱনশৈলী আৰু অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভ্যাসৰ বাবে উচ্চ ৰক্তচাপৰ ৰোগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকল ইয়াৰ বলি হৈ পৰিছে। কাৰণ যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱনশৈলী সম্পূৰ্ণৰূপে অৱনতি ঘটিছে। যাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকল এই ৰোগৰ চিকাৰ হৈ পৰিছে। উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাত ভোগা ৰোগীয়ে সতেজ ফলমূল আৰু সেউজীয়া শাক-পাচলি খাব লাগে। লগতে এনেবোৰ বস্তু খাদ্যৰ অংশ কৰি ল’ব লাগে, য’ত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু আঁহ থাকে।
ফল-মূল আৰু সেউজীয়া শাক-পাচলি
উচ্চ ৰক্তচাপ ৰোগীয়ে সতেজ ফল-মূল সেৱন কৰিব লাগে। কমলা, তৰমুজ, কল আদি ফলমূলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পটাছিয়াম থাকে, যিয়ে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। একে সময়তে কচু, ব্ৰকলি, বিলাহী, বীন আদি সেউজীয়া শাক-পাচলিত খনিজ পদাৰ্থ পোৱা যায়, যিয়ে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে গতিকে এই ৰোগীসকলে সতেজ ফল-মূল আৰু সেউজীয়া শাক-পাচলি প্ৰচুৰ পৰিমাণে সেৱন কৰিব লাগে।